Vinobranie Modra 2013

18.09.2013 12:21

Dňa 15.9. 2013 sa konalo Vinobranie v Modre – alegorický sprievod, na ktorom sa zúčastnila za reprezentáciu obce Šenkvice aj FS Mladosť, ktorá hneď po sprievode vystúpila na hlavnom pódiu na námestí so svojím programom.

Nakoľko som netancovala, po prvý krát za ten čas čo pôsobím v súbore som si mohla končene toto vystúpenie vychutnať z pozície diváka, na čo som sa skutočne tešila.

Samotnú účasť v alegorickom sprievode som ostro sledovala, ako si folkloristi spolu s hudbou, počínajú či sa dosť usmievajú a celkovo ako to pôsobí na diváka no najviac som bola zvedavá ako to zavŕšia hlavným vystúpením na pódiu. Sprievod sa mi veľmi páčil a naši tanečníci a hudba tiež, keďže boli skvelo naladení, všetci sa smiali a pekne spievali po celý čas. A potom už prišlo to hlavné vystúpenie. Hneď ako moderátor ohlásil náš súbor, zazneli prekrásne tóny šenkvických piesní spolu so spevom dvoch speváčok a speváka. Až na menšie zlyhanie nazvučovacej techniky to bolo perfektné aspoň teda z môjho pohľadu – diváka. Po speváckej zložke už zneli mne známe tóny tanečných piesní a na pódiu sa postupne tanečne vyrútili ostatní tanečníci veselo, s úsmevmi na tvárach a nôžky im krepčili samé od seba. Hoci som na pódiu netancovala veľmi som si to užívala a sledovala som všetkých ich kroky ako by boli moje a mala som pocit, že tancujem s nimi. Skutočne to bol príjemný zážitok, nádherné vystúpenie, svieže, plné života, naberajúce grády od začiatku až do konca. Začiatok bol, jemný plný spevu a nasledovalo šenkvické kolo tancov od pomalej Hrušky, cez Sotyš, Kaču, Dievčenský tanec – Majerán, Širákový tanec – chlapský a zakončené čardášmi Sedzi maci a Ach mamenka. Na záver nasledovali tie najrýchlejšie tance z regiónu Čierny Balog a to párový tanec no zlatým klincom programu bol dievčenský tanec Ked som vstala.

Celé vystúpenie trvalo asi 30 min., ale mne to ubehlo ako keby boli na pódiu iba 10 min, pretože by som sa dokázala na nich pozerať ešte aj ďalšiu hodinu, také to bolo príjemné. Na tanečníkoch však po tomto výkone bolo vidno, že do toho dali  všetko a všetci skončili mokrí ako myši, ale sála z nich spokojnosť veselosť a dobrá nálada až do samého záveru vystúpenia.

 

Ďakujem Vám za skvelý kultúrny zážitok !

 

Za FS Mladosť Gabika Stránska